Evropska komisija traži od vlade Kosova veću finansijsku disciplinu koja bi onemogućila da tokom ove godine dođe do budžetskog deficita, saopšteno je medijima iz Kancelarije za vezu Evropske komisije u Prištini.


Što se tiče budžetskih politika, Komisija je naglasila značaj fiskalne discipline kao preduslova za stabilno makroekonomsko okruženje i investicije. Pored toga, Komisija je napomenula zabrinutosti koje se tiču rizika za budžet u 2011. i za finansiranje deficita i u tom pogledu ohrabrila vlasti da preduzmu direktne mjere za konsolidaciju.

Komisija je izrazila zabrinutost zbog rizika po pitanju budžeta za 2011. godinu i za finansiranje deficit.

Predstavnici Komisije traže od kosovskih vlasti da preduzmu direktne mjere za konsolidaciju.

“Komisija je istakla potrebu da se naprave prioriteti i redosled različitih predviđenih mjera i da se uključe u aktivnosti u okviru vladinog Akcionog plana za evropsko partnerstvo, kao i u druge strategije koje takođe utiču na zapošljavanje i ekonomske aktivnosti.

Saopštenje je objavljeno poslije sastanka kosovskih vlasti i Evropske komisije, na kojem je analiziran naprijedak koji je Kosovo postiglo od objavljivanja posljednjeg izvještaja o napretku u novembru 2010. godine.