Evropski savjet će pokrenuti istragu o uticaju farmaceutskih preduzeća na globalnu kampanju svinjskog gripa, navode Daily News Montenegro i Global Research. Zdravstvena komisija parlamenta EU jednoglasno je donjela rezoluciju kojom zahtjeva istragu.

Zdravstvena komisija parlamenta EU jednoglasno je donijela rezoluciju kojom zahtjeva istragu. Taj korak za javnu transparentnost korupcije između Svjetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i akademskih naučnika, ugrožava milione života.

Parlament je na ovaj čin pokrenuo dr Volfgang Vodarg, sadašnji predsjedavajući ogranka Parlamenta EU za zdravstvo, ljekar i epidemiolog, koji je ocijenio sadašnju „pandemiju“ kao „jedan od najgorih medicinskih skandala stoljeća.“

„Da bi svoje patentirane medikamente i vakcine progurali, farmaceutska preduzeća vrše uticaj na naučnike i na zvanična mjesta za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom svijeta i navode na trošenje tijesnih zdravstvenih resursa za neefikasne strategije vakcinisanja i nepotrebno izlaganje miliona zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posljedica od nedovoljno ispitane vakcine.

POSEBNA ISTRAGA O ULOZI SZO

Kampanja „ptičjeg gripa“(2005/06) kombinovana sa kampanjom „svinjskog gripa“ nije samo uzrokovala ogromnu štetu delu vakcinisanih i zdravstvenom budžetu, već je poljuljala povjerenje u značajne svjetske zdravstvene institucije i njihovu odgovornost.“

Parlamentarna komisija za ispitivanje istražiće temu „lažirane pandemije“ proglašene u junu 2009. na savjet svoje grupe akademskih eksperata SAGE i dokumentaciju njihovih intenzivnih finansijskih veza sa farmaceutskim gigantima kao Glakso Smit Klajn, Roš, Novartis, koji su profitirali na lijekovima i vakcinama.

Istražiće se i uticaj Farmaceutske industrije na vođenje kampanje širom svijeta protiv takozvane H5N1 „ptičjeg gripa“ i H1N1 „svinjskog gripa“

Parlament EU mora obratiti posebnu pažnju na ulogu Svjetske zdravstvene organizacije i njeno hitno proglašenje pandemije, koja je naglo promijenila kriterijume i nije sagledala činjeničnu opasnost od bolesti, već broj slučajeva.

Takođe, vlade država moraju biti stavljene pred odgovornost zbog nedovoljne parlamentarne kontrole.