Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je Kosovo prekršilo stand-by aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom i da zbog toga nije bilo moguće nastaviti kontrolu rada kosovske vlade u oblasti finansija.

Novac iz ovog programa bio je namjenjen obnovi fiskalne održivosti i očuvanju finansijske stabilnosti. Međutim, kako je objavljeno na web portalu MMF-a, kosovske vlasti odstupile su od dogovorenog programa, tako što su budžetom za 2011. godinu predvidele veliko povećanje plata na Kosovu, prenele su agencije.

Pored toga, u saopštenju MMF-a se navodi da se misija ove fondacije, koja je boravila na Kosovu, složila sa kosovskim vlastima o nadgledanju paketa ekonomskog programa do kraja 2011. godine. Ovaj program (Staff Monitoring Program) je neformalan sporazum sa osobljem MMF-a za nadgledanje i sprovođenje ekonomskog programa vlasti na Kosovu, koji ne podrazumijeva finansijsku asistenciju.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je došlo do pogoršanja odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom, što će istovremeno pogoršati odnose Kosova i sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, institucijama koje finansiraju budžetski deficit.