Šefica prištinskog pregovaračkog tima za razgovore sa beogradskim zvaničnicima Edita Tahiri izjavila da je Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država i da Srbija treba da donese odluku o njegovom priznanju. Ideje o podjeli Kosova nisu i nikada neće biti dio pregovora, rekla je Tahiri.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima za razgovore sa beogradskim zvaničnicima Edita Tahiri izjavila je da bi Srbija "trebalo da pronadje svog Sharla de Gola" koji bi doneo odluku o priznanju Kosova kao što je francuski državnik svojevremeno priznao Alžir.

"Status Kosova je rješen. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država i to poglavlje je već zatvoreno. To je realnost, i Srbija sa tom realnošću treba da uhvati korak", rekla je Edita Tahiri za novi broj nedeljnika NIN.

Prema njenim riječima, Srbija i Kosovo teže da postanu članice EU i shvataju značaj dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu kao ključnih kriterijuma iz Kopenhagena.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima ocjenila je da ideje o podjeli Kosova "nisu i nikada neće biti dio pregovora" jer one spadaju u "staru hegemonijalnu politiku Srbije".

Za srpsko rukovodstvo je, navela je ona, ključno da uhvati korak sa novom realnošću, umjesto da se drži prošlosti i destruktivne politike koja može dovesti do nove destabilizacije.