Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda završila je dvonedjeljne sastanke sa predstavnicima kosovske Vlade. U razgovorima nije postignut novi sporazum.

Izvori bliski predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda izjavili su za list „Kosova Sot“ da je potrebno još razgovora oko jednog djela pitanja koja se odnose uglavnom na fiskalnu disciplinu, odnosno smanjenju troškova i ostala pitanja koja su povezana za dodatne prihode, odnosno privatizaciju PTK-a.

„Predstavnici MMF-a će do kraja godine pratiti proces privatizacije PTK-a. Ukoliko kosovska Vlada ove godine obezbjedi transakcije prodaje kompanije, tada će biti potpisan sporazum sa MMF-om. Ako ne uspije privatizacija PTK-a tada će nastati problem u nastavku razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom“, saopštio je pomenuti izvor.

Prema tom izvoriu, MMF će do kraja godine pratiti predviđene prihode u ovogodišnjem budžetu.
„MMF treda da prati pitanje finansiranja troškova i obezbjeđivanje fiskalne discipline, porast i naplata prihoda i da privatizacija bude obavljena na vrijeme“, kazao je taj izvor.

Međunarodni monetarni fond se slaže da će Vlada, ako uspje da obezbjedi predviđene budžetske prihod, biti podržana djelom iz programa MMF-a.

Realno oni se nisu složili sa povećanjem plata, kao i velikim brojem zaposlenih u javnom sektoru. Jedna od aktivnosti Vlade kojom je omekšan stav MMF-a je pitanje privatizacije PTK-a koje je predviđeno ovogodišnjem budžetom“, dodaje izvor lista „Kosova sot“.