Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je u utorak, tokom susreta sa guvernerom Howardom Deanom, bivšim predsjednikom Demokratskog nacionalnog odbora, da su veze i prijateljstvo sa Sjedinjenim američkim državama duboke i čvrste.

Ona visoko cijeni snažnu podršku Sjedinjenih američkih država za slobodu, nezavisnost i demokraciju Kosova. Predsjednica Kosova je kazala da je uloga Sjedinjenih država na Balkanu i dalje vitalna i nezamjenljiva za stabilnost i razvoj regiona, kao i za procese evroatlantskih integracija.

Jahjaga ističe da se kao predsjednica države u potpunosti zalaže za funkcionisanje demokratskih institucija Kosova kako bi bile transparentne i odgovorne.

Ona je dodala da su slobodni i demokratski izbori temelj demokracije i neophodan uslov za otvorene i odgovorne institucije.

„Slobodni i fer izbori mogu biti razvijeni ne samo sa poboljšanjem zakona, već njegovim sprovođenjem“, poručila je Jahjaga.

Dok je guverner Howard Dean istakao značaj zalaganja svih institucija na ustavnim promjenama i reformama izbornog sistema.  On je takođe pohvalio cjelokupni rad i predanost institucija države u obavljanju svojih dužnosti.