Kosovo je spremno da se suoči sa mogućom pojavom virusa izazvanog bakterijom e-coli od koje je u Evropi do sada umrlo 16 a zaraženo nekoliko stotina ljudi, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Kosova Bujar Bukoshi saopšto je da na Kosovu nema zabilježenih slučajeva hrane kontaminirane bakterijom e-coli i da je analizom utvrđeno da su svi proizvodi, koji predstavljaju mogućnost zaraze, bezbedni za ishranu.

“Slučajevi infekcije koji se ubrzano šire su ozbiljni i vlada  Kosova je preduzela mjere za održavanje javnog zdravlja. Sproveli smo kontrolu uveženih proizvoda a carina i Policija Kosova sprovode intenzivni nadzor i kontrolu uvoza.  Uvoza hrane iz područja koja se smatraju visoko rizičnim, za sada nema”, saopšto je Bukoshi.

On je kazao da Institut za javno zdravlje Kosova sprovodi akcione planove za rješavanje mogućih slučajeva i sprečavanje širenja u slučaju opasnosti.

“Ovaj rizik je trenutno na niskom nivou.  Institucije Kosova su u kontaktu sa nadlježnim organima u Evropskoj uniji i zemljama u regionu. U svakom slučaju, institucije Kosova će djelovati brzo i odlučno u skladu sa preporukama”, rekao je kosovski ministar zdravlja.

Evropski  institut za javno zdravlje preporučuje veću higijenu tokom pripreme hrane i upotrebe salata koje su potencijalni izvor bakterije e-coli . Pranje ruku, a posebno pre pripremanja hrane predstavlja  efikasnu zaštitu od infekcije.

Evropa je pod uzbunom zbog infekcije patogenom ešerihijom koli. Njemačke vlasti, međutim, još uvek ispituju da li su krastavci iz Španije uzrok masovne zaraze, koja je do sada usmrtila 16 ljudi.

Još se ne zna kako je bakterija dospjela u povrće ali je najviše obolelih, za sada, u Njemačkoj.