Međunarodna Civilna kancelarija (MCK) prenela je zahtjeve predsjednika Srbije Borisa Tadića da povodom pravoslavnog Božića, 7. januara posjeti Kosovo. Vlada Kosova je dala saglasnost za ovu posjetu.

Zamjenik premijera Kosova, Ramë Manaj je izjavio za RSE da je vlada dobila pismo MCK i da će dozvoliti posjetu predsednika Tadića, pod određenim uslovima.

"Da on dolazi na Kosovo, ali ne može da zloupotrebi svoju posjetu za političke govore. To su primjedbe koje su iznete i MCK-u kojoj je ukazano na ovaj kontekst i okolnosti posjete. Na taj način se dozvoljava posjeta predsjedniku Srbije“, rekao je Manaj.

Portparolka MCK, Julia Ruter je u pismenoj izjavi za RSE rekla da MCK još uvek nije dobila konačan odgovor Vlade Kosova hoće li dozvoliti predsjedniku Srbije da posjeti Kosovo.

"Mi smo informisani o nameri predsjednika (Tadića) da posjeti Kosovo. Mi smo u uskim konsultacijama sa vladom i drugim faktorima. Kao što znate postoje procedure za posjetu srpskih zvaničnika. Evropska unije će nastaviti da omogućava kontakte između Prištine i Beograda i pomoći će podizanju dobrosusjedskih odnosa u skladu sa regionalnom perspektivom“, kaže se u pismu portparolke MCK. 

PROVOKACIJA?

Politčki analitičari u Prištini namjeru predsjednika Tadića da posjeti Kosovo vide kao nastavak provokacija prema Kosovu.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik dnevnika "Koha Ditore“ ocjenjuje da institucije Kosova ne treba da ćute povodom ove provokacije. 

"Mislim da institucije Kosova imaju obavezu da tretiraju ovakve negativne pristupe koje dolaze iz Srbije i Beograda. Takođe mislim da je zadnje vreme da se u vezi sa ovim kretanjima više konsultuju međusobno, a manje sa međunarodnim faktorom, koji zarad očuvanja "mira" insistira da zvanična Priština zatvara oči pred provokacijama i tendencijama destabilizacije zemlje koje dolaze iz Beograda“, rekao je Bajrami.

On ističe da kosovske institucije i politička elita treba da promjene politički mentalitet i svojim ponašanjem pokažu da je Kosovo stvarno nezavisna i suvjerena država. 
 
"Jedno od glavnih pitanja je da umjesto da čekamo da nas izazivaju različiti zvaničnici, koji su slobodno možemo reći neprijatelji Kosova, koji dolaze iz Beograda, vreme je da se iz Kosova izaziva. Mislim da je Tadić trebalo da dobije poziv predsjednika Sejdiua za sastanak sa predsjednicima zemalja regiona, a ne da se čeka da Tadić dođe na Kosovo bez poziva i da još jednom na najbrutalniji način izaziva suverenite i integritet Kosova“, kaže Bajrami.  

USKORO U POSJETI I MESIĆ

Posljednji put predsjednik Tadić je na Kosovu boravio 17. aprila, povodom pravosvanog Uskrsa. Tada je posjetio Manastr Dečane. Dolasku na Kosovo je prethodio zahtev MCK i saglasnost institucija Kosova.

Tada su institucije Kosova skrenule pažnju da će ukoliko predsjednik Srbije bude davao bilo kakve političke izjave biti zabranjena posjeta Kosovu, nezavisno da li dolazi u službenu ili privatnu posjetu.
 
Iz Policije Kosova kažu da će ukoliko institucije zemlje budu dale saglasnost za posjetu predsjednika Tadića one pružati bezbjednost. Bez dozvole institucija njemu neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo, kažu u policiji.

Kosovo će tokom ove nedjelje, tačnije 8. januara posjetiti i predsjednik Hrvatske Stipe Mesić kojem će u Prištini biti organizovan doček na državnom nivou.

Pored proglašavanja za počasnog građanina opštine Priština, Mesić će se obratiti poslanicima Skupštine Kosova dok će ga predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu odlikovati jednim od najviših odlikovanja.

Izvor: RSE