Poslanici Skupštine Kosova pozvali su Haški tribunal da ubrza delimično ponavljanje suđenja bivšem komadantu OVK-a i čelniku Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju. Od državnih institucija zatražili su podršku za čelnika Alijanse kao i za još dvojicu optuženih, Lahi Brahimajua i Idriza Balakua.

Skupština je na vanrednoj sednici u utorak posvećenoj suđenju Haradinaju, Ibrahimaju i Balaju jednoglasno usvojila preporuke Alijanse za budućnost Kosova, tražeći od tribunala fer i brzo suđenje protiv pomenutih.

Inicijativu za raspravu prethodno je podržalo 40 poslanika iz različitih političkih partija.

Inicijator vanredne sednice Ahmet Isufi kazao je da debata još jednom pokazala snažno poverenje koje Kosovo ima u međunarodno pravo, ali istovremeno i uverenost u nevinost trojice optuženih. 

“Skupština Republike Kosova traži od Haškog tribunala da proces suđenja Haradinaju bude jasan, fer i brz. Skupština Kosova traži od Vlade da da institucionalnu podršku gospodinu Haradinaju i ostalim borcima”, kazao Isufi.

Samoopredeljenje sumnja u vlast

Uverenost u nevinost optuženih su izrazile i ostale parlamentarne grupe, dok su borbu OVK ocenili kao pravednu.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je ovom prilikom naglasio da izvršna vlast podržava ovaj proces.

“Vlada Kosova i ja smo i ranije bili spremni i tražili smo da se stvore okolnosti kako bismo dali svu podršku i zakonsku sigurnost koju dozvoljavaju zakoni i Ustav Kosova. Verujemo u potpunu nevinost Haradinaja i ostalih boraca”, kazao je Thaci.

Tokom rasprave, opozicija je međutim dovela u pitanje podršku kosovskih vlasti ovom procesu, navodeći da za razliku od Srbije, Kosovo nije podnelo dovoljno dokaza Haškom tribunalu kako bi dokazali da je borba OVK-a bila pravedna.

“Da je bilo ozbiljnijih zalaganja u odbrani naših vrednosti rata, danas se ne bi suočavali sa ovim izazovima, i UNMIK ili EULEX ne bi hapsio naše oslobodioce”, kazao je Rexhep Selimi iz pokreta Samoopredeljenje.

Poslanici Skupštine su takođe tražili da se formira i fond za odbranu za sve bivše borce OVK-a kojima se sudi.

Bivšeg komadanta OVK Ramuša Haradinaja uhapsio je 20. jula 2010. godine EULEX nakon što je Apelaciono veće Haškog tribunala poništilo njegovu prethodnu presudu i naložilo delimično ponavljanje suđenja. Hardinaj je od tada dva puta zatražio da privremeno oslobađanje, što mu nije bilo odobreno.

Radio Slobodna Evropa