Špekulacije koje su se nedavno pojavile u prištinskoj štampi o tome da bi i za kosovsku vladu, odnosno premijera Hashima Thaçijaa, podjela mogla biti prihvatljiva ali da ne zna kako bi je politički priževeo, za analitičare na Kosovu su potpuno neutemeljene i neprihvatljive.

Nexhmedin Spahiu, analitičar iz Mitrovice, u izjavi za KIM radio je kazao da je ideja o podjeli opasna i neprihvatljiva. Ona bi, prema njegovom mišljenju, dovela do novih sukoba.

„Prosto je nevjerovatno da je on nešto tako mogao da kaže. Ideja razgraničenja po etničkim linijama je jako opasna. Slične ideje su doprinele dosadašnjim ratovima na Balkanu od kojih niko ništa nije dobio, a nasuprot tome bilo je velikih gubitaka. Osim gubitka ljudskih života, imali smo i pogoršanje ekonomske situacije u svim zemljama bivše Jugoslavije. Znamo svi da su prije dvadesetak godina sve jugoslovenske zemlje bile mnogo razvijenije od recimo Rumunije, Bugarske, a danas su one u EU. A osim Slovenije nijedna od bivših jugoslovenska republika nije ni blizu učlanjenju“, kazao je Spahiu.

Prema njegovim riječima, neprihvatljiva je i ideja o razmjeni teritorija sjevernog Kosova za teritoriju nastanjenu većinski Albancima na jugu centralne Srbije, jer je stvaranje etničkih država suprotno principima Evropske unije kojoj teže sve zemlje regiona.
 
„Ne može se razvući nekakva etnička linija koja bi bila pravedna, a u kojoj se ne bi upotrebila sila ili se ljudi ne bi prisilili na neke političke odluke. Ideja o stvaranju država po etničkom principu je suprotna ideji po kojoj se razvija evropska zajednica“, kaže Spahiu.
 
I analitičar iz Prištine Behluj Beqaj smatra da ideja o podjeli nije u saglasnosti sa evropskim ciljevima Kosova i Srbije. Ona je, prema njegovim riječima, “neosnovana, nelogična i glupa”.

„Evropska unija je zasnovana na koncepciji intergracije, a ne na koncepciji podjele. Podjela apsolutno ne rješava problem etničkih zajednica, bilo da su na Kosovu ili u Srbiji. Prema tome, podjela bi zapravo umanjila šansu za perspektivom u mjestima gdje žive i to bi bio razlog više da se o tome ne razmišlja. Osim toga, mislim da će to izazvati domino efekat i u ostalim sredinama sa sličnim problemima, a to je u suprotnosti sa opštim tendencijama“, zaključio je Beqaj.

Prištinska politička elita, prema mišljenju Beqaja, i ne može da donosi adekvatna rješenja za pitanja od državnog  i nacionalnog interesa. Ovaj analitičar je kazao da je ona odraz nedemokratskih izbora, zbog čega, kako navodi, ima dovoljno razloga da se sumnja u osnovanost i kvalitet elite.
 
Shkelzen Maliqi uopšte nije želeo da komentariše navodnu izjavu Hashima Thaçija rekavši da su to špekulacije i da je to pitanje za premijera Kosova.

/radiokim/