"Za razliku od akcije protiv Bin Ladena, Mladićevo hapšenje bilo je potpuno insceniran događaj. Nije to bio rezultat policijskog rada već diplomatskih pregovora kojima su cijelu godinu dogovarani uslovi za njegovu predaju" piše hrvatski Večernji list.

U pregovorima su, prema neimenovanom diplomati, učestvovali Francuzi, Britanci i Njemci, a Srbi su na sebe preuzeli razradu detalja oko zbrinjavanja familije, isplate Mladićevih zaostalih penzije, te eventualne dostojne sahrane.

List piše i da su tokom 2009. , prema američkim depešama, Tadićevi saradnici znali da je Mladić u Srbiji, ali za njegovo tačno lociranje, a pokazuje se i za moguće pregovore, tražili su saradnju sa stranim obavještajnim službama.

"Pri tome im se naročito važnom činila saradnja s ruskim obavještajnim službama, za koje su smatrali da imaju više informacija o Mladiću, nego što ih ima Tadićeva vlada. Negdje ubrzo nakon tih američkih depeša počeli su pregovori o Mladićevoj predaji, i to u momentu kad to više neće biti za Tadića politički opasno i kad se za to može najviše isposlovati na putu Srbije prema EU", piše list.