Uprkos projektima za zapošljavanje kroz regionalne kancelarije, Kosovo se suočava sa stopom nezaposlenosti od 45 odsto.

Pojedini analitičari smatraju da oblast zapošljavanja nije dovoljno zakonski pokrivena, kao i da je veliki broj onih koji do radnih mjesta dođu na neregularan način. Istovremeno, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) upozorava da je nezaposlenost najvažniji faktor koji utiče na nestabilnost Kosova.

Jedan od glavnih izazova Kosova, poslije proglašenja nezavisnosti, je nezaposlenost. Prema zvaničnim podacima stepen nezaposlenosti dostiže 45 posto.

Bedri Ismajli, fizički radnik, svaki dan dolazi iz Podujeva u Pristini, da traži posao, kako bi prehranio svoju šestočlanu porodicu. I u slučaju kad pronađe neki posao njegova dnevnica je od pet do sedam eura.

"Po cijeli dan čekamo, niko nam ne pomaže ni vlada ni opština. Već tri nedjelje čekamo da nešto radimo. Ne možemo da pokrijemo ni naše troškove“ rekao je Bedri Ismajli.

Ministar za rad i socijalno staranje u Vladi Kosova Nenad Rašić kaže da ministarstvo ima projekte za zapošljavanje putem regionalnih kancelarija, kao i sezonsko zapošljavanje u zemljama Evropske unije.

Problem nije samo nezaposlenost mladih, to je problem jedne generacije koja je iznad 30 godina i još uvijek traže posao, kaže ekspert za ekonomska pitanja Ibrahim Rexhepi.

"Mnogo nisu postigle ni Kancelarija za zapošljavanje, a ni Vlada Kosova, koja nije izradila zakon ili mehanizam kako bi se zapošljavanje vršilo na institucionalan način, putem konkursa. Na žalost, zapošljavanja na institucionalan način nema ni u javnim preduzećima čiji je vlasnik Vlada Kosova, i tamo ima neregularnih zapošljavanja, bez kriterijuma, da ne kažem i bez konkursa" navodi on.

Visok stepen nezaposlenosti je uticao na visok stepen siromaštva u zemlji. U izveštaju koji je objavio novembra ove godine UNDP je upozorio da je nezaposlenost glavna okolnost koja ugrožava stabilnost zemlje.

Rezultati ovog izveštaja pokazuju da socijalne i ekonomske potrebe su glavne brige građana za ovu godinu.

Izvor: B92