I pored svih napora Prištine da pokuša da uspostavi red i zakon na sjeveru, to već godinama ne uspjeva.

Srpski predstavnici sa sjevera smatraju da je vlast u tom dijelu Kosova podjeljena između Prištine, Beograda i misija KFOR-a i EULEX-a, dok su politički analitičari u Prištini ubeđeni da je taj dio u potpunosti pod uticajem srpskih paralelnih struktura.

Marko Jakšić, potpredsjednik Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu, kaže da trenutno na sjeveru niko nema pravi suverenitet, dok je tamošnja vlast podjeljena između Prištine, Beograda i misija EULEX-a i KFOR-a.

“Trenutno u prvoj mjeri niko pravi suverenitet nema, ni Priština ni Beograd ni u potpunosti EULEX. Ako bi to gledali procentima, ja bih rekao da što se tiče same vlasti, Beograd možda kontroliše negdje sa 40 posto, Priština sa 20 posto, a ostalih 40 posto mislim da kontrolišu KFOR i EULEX”, kaže Jakšić.

Vlada Kosova je u saradnji sa međunarodnim organizacima pokušala putem strategija da integriše sjeverni dio zemlje.

Agron Bajrami, politički analitičar i publicista iz Prištine, smatra da kosovske institucije nisu uopšte uspjele da uspostave vlast na sjeveru zemlje, te da je ovaj dio u potpunosti pod kontrolom srpskih paralelnih struktura.

“Država Kosova ne kontroliše ni jedan segment života na sjeveru. A rezultat toga smo videli u izvještaju Vladine kancelarije kooridnatora za sjever. Na 70 stranica je identifikovano da paralelne strukture u potpunosti kontrolišu sjever, i ne samo u bezbjednosnom, sudskom ili carinskom aspektu, već i u aspektu organizovanog kriminala, obrazovanja, zdravstva itd. Čak je i gradski saobraćaj pod kontrolom paralelnih struktura koje sponzoriše Srbija”, navodi Bajrami.

Nema nadlježnost onaj ko bi trebalo

U ovogodišnjem izvještaju Međunarodne krizne grupe o sjeveru Kosova, navodi se da Srbija djelimično kontroliše ovaj dio.

Srbija godišnje ulaže 200 miliona eura na sjeveru finansirajući obrazovanje, zdravstvo, opštinske administracije. Takva ulaganja pomažu život tamošnjih kosovskih Srba.

Jakšić o trenutnoj situaciji kaže da policiju i sudstvo u najvećoj mjeri kontroliše EULEX, dok Beograd finansira i kontroliše one sektore od kojih zavise životi građana. 

“Beograd što se tiče same vlasti, Beograd kontroliše prije svega prosvetu, školstvo, penzije, socijalu, on kontroliše građansko pravo, razvodne parnice, dok krivično pravo kontroliše EULEX”, kaže on.

Bajrami međutim smatra da će podjela vlasti po procentima na sjeveru postojati sve dok Vlada Kosova u tom dijelu ne uspostavi vlast i suverenitet.

“Malo je važno ko kontroliše sjever. Važnije je da taj dio ne kontroliše onaj ko bi trebalo da ga kontroliše, onaj koji ima legalan suverenitet. Taj dio treba da bude dio teritorije Kosova i da kao takav funkcioniše”, kaže Bajrami.

Vlast na sjeveru Kosova i dalje ostaje nerješeno pitanje. Dok Srbi u tom dijelu smatraju da su dio Srbije, oni drugi vjeruju da se nalaze unutar granica Kosova, iako to do sada u praksi nije bilo očigledno.

{jcomments on}