Tužioci EULEX-a sa izvjestiocem Savjeta Evrope Dickom Martyjem traže najbolje načine kako da se napravi pomak u istrazi trgovine ljudskim organima na Kosovu, izjavio je šef EULEX-a Xavier de Marnhac.

"Bilo je kontakata i sastanaka između EULEX-ovih tužilaca i Dicka Martiya i njegovog tima. Iz očiglednih razloga ne mogu da govorim o detaljima u vezi sa sadržajem tih razgovora. Ali mogu da potvrdim da sada tražimo načine kako najbolje da učinimo pomak u ovom važnom pitanju", kazao je "Politici" De Marnhac, koji će u srijedu posjetiti  Beograd.

Na pitanje o kakvoj saradnji je riječ kada Marty ne želi da da dokaze zato što EULEX nema ovlašćenja za istrage van Kosova i nema povjerenja u sposobnost te misije da zaštiti svjedoke, šef EULEX-a je odgovorio: "Razumijem veliko interesovanje javnosti za to pitanje i za ozbiljne navode iznesene u izvještaju gospodina Martyja. Od vitalne je važnosti da bude utvrđena istina u interesu pravde za obje zajednice, i srpsku i albansku".

De Marnhac, na pitanje šta je EULEX uradio tokom preliminarne istrage koju je povodom Martyjevog izvještaja pokrenuo još u januaru, izjavio: "Moram da kažem da je EULEX u najboljoj poziciji da sprovede istragu. Imamo visoko obučene međunarodne tužioce, dokazano dobru jedinicu za zaštitu svjedoka i, što je možda najvažnije, odlučnost da pronađemo odgovore".

Na pitanje sa kakvim se opstrukcijama vlasti u Prištini susreće EULEX kada je visoka predstavnica EU Catherine Ashton od premijera Hashima Thaçija morala da traži veću podršku za djelovanje, on je odgovorio: "Mogu samo da ponovim ono što mi je Catherine Ashton rekla kada je došla u sjedište EULEX-a u Prištini: 27 država članica EU u potpunosti podržavaju misiju i ono što mi radimo na Kosovu".

"Želim da budem jasan u vezi sa jednom stvari: EULEX pokušava da izgradi i ojača vladavinu prava na Kosovu, i to za dobrobit svih. Uspostavljanje vladavine prava može ponekad da bude bolno i teško. Ja to razumijem to. Ali bez vladavine prava, gdje bi se nalazilo bilo koje moderno demokratsko društvo?", kazao je šef EULEX-a.

On je kazao i da je njegov dolazak u Beograd, i to u vrijeme razgovora Beograda i Prištine, predstavlja "dio redovnih posjeta u regionu".