Još jedan negativan tekst o Kosovu od strane čovjeka koji dobro poznaje razvoj događaja na Kosovu u prestižnom međunarodnom listu The Guardian.

Zloslutna upozorenja o zamrzavanju odnosa Kosova sa Međunarodnim monetarnim fondom. Autor ovog upozorenja je do kasno radio u ICo-u, a njegovo ime Andrea Capussela.

"Očekuje se da MMF objavio obavještenje danas poslije podne gdje Kosovo stavlja van njenog programa. Očekuje se da ovo bude rijedak događaj, gdje su vladini službenici prekršili obaveze prema MMF-u i ova finansijska institucija donijela ovakvu odluku", piše Capussela i nastavlja:

"Od proglašenja upitne nezavisnosti u 2008, Kosovo se borilo da bude prihvaćeno u međunarodnoj zajednici, priznata do sada od polovine zemalja članica UN-a. Jedini uspjeh Kosova je bio članstvo u Svjetskoj Banci i MMF-u. Sada je pred velikim testom gubljenja povjerenja zbog neodgovornosti svoje Vlade koja vodi Kosovo u pravcu fiskalne krize".
 
Kasnije u svom autorskom tekstu, bivši  visoki dužnosnik ICO-a na Kosovu piše:

"Kosovo je veoma slabo, ne izvozi gotovo ništa i njegova ekonomija zavisi od doznaka iz inostranstva i međunarodne pomoći. Rasprostranjena je nezapošljenost, siromaštvo i korupcija su u stalnom porastu.  Njegova nesposobna i pljačkaška elita je amnestirana od kaznenog gonjenja. Pravosudni sistem podložan političkom uplitanja".

/Indeksonline /