UNDP ocijenjuje da se  u rukama Kosovara nalazi još 330 hiljada komada oružja bez dozvole. Kosovska policija izjavljuje da posjeduje poseban plan za konfiskovanje ilegalnog oružja i zaustavljanje pucanja iz vatrenog oružja.

Glasnogovornik kosovske policije Baki Kelani izjavio je da će ovaj plan biti realizovan kroz zalaganja policije za zaštitu ljudskih života. Samo u ovoj godini, prema statističkim podacima kosovske policije zabilježena su 11 ubistva, pretežno pucnjem iz oružja bez dozvole, prenosi Radio Televizija Kosova.

Policija Kosova je intervenisala u 522 slučajeva i tom prilikom je zaplenjeno 562 komada oružja različitih kalibara bez dozvole.

Preuzimanjem odgovornosti za integrisano upravljanje granicom biće zaustavljeno i krijumčarenje oružja kazao je glasnogovornik Keljani. 

U jednom istraživanju za 2010. godinu UNDP-a je zaključeno da se od 400 hiljade komada oružja u rukama građana nalazi oko 330 hiljade bez dozvole.

Policija Kosova nije precizirala broj oružja bez dozvole koje drže građani bez dozvole, izjavivši da su u različitim akcijama neki ljudi dobrovoljno predali oružje.