Predsjednik najveće kosovske opozicione stranke - Demokratskog saveza Kosova (DSK/LDK) Isa Mustafa oformiće ekspertsku grupu koja će predstavljati vladu u senci, sa ciljem da pomogne poslanicima te stranke u skupštini Kosova i da ponudi bolja rješenja za pitanja koja pokreće vlada Hashima Thaçija, piše list Express.

Prema pisanju lista, formiranjem ekspertske grupe unutar stranke Mustafa pokušava da izađe iz pasivne pozicije u koju je zapao prihvatanjem dogovora sa Thaçijem o novom predsjedniku Kosova i nastoji da preuzme lidersku ulogu u opoziciji.

"Uspostavili smo ekspertsku grupu na posljednjem sastanku Predsjedništva prošle nedjelje. Imamo dosta stručnjaka iz različitih oblasti, koji će u grupi raditi kao dio demokratske vlasti na Kosovu, sa dva osnovna cilja, da pružaju pomoć i podršku našoj grupi u parlamentu Kosova i da daju odgovore i alternative u vezi sa pitanjima koja će biti razmatrana u Vladi Kosova", rekao je Mustafa.

Funkcioner LDK Arben Gashi izjavio je da je zokruživanje ekspertske grupe u završnoj fazi, da su izabrani mnogi stručnjaci i da će u svakoj oblasti raditi pet do šest stručnjaka.

Analitičari smatraju da je Demokratski savez Kosova, koji u Skupštini ima 27 poslanika, do sada bio jako blag prema vladi Hashima Thaçija.

Zamjenik predsjednika LDK Lutfi Haziri najavio je da će ta stranka tražiti parlamentarnu debatu radi ocjene sposobnosti Vlade Kosova, te da će zahtjevati odgovor i objašnjenje za svaku buduću akciju koju pokreće kosovska vlada.