Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je samit predsjednika država centralne i istočne Evrope u Varšavi bio veoma značajan, jer je Kosovo prvi put predstavljeno kao država na jednom skupu na najvišem nivou.

Po povratku iz Varšave, gdje je učestvovala na samitu kojem je prisustvovao i predsjednik SAD Barack Obama, Jahjaga je odbacila mogućost da se sa Srbijom razgovara o podjeli Kosova.

"Republika Srbija i Republika Kosovo vode tehnički dijalog o tehničkim pitanjima. Unutrašnja organizacija ili status su pitanja koja nikada neće biti teme razgovora", rekla je Jahjaga.

Prema saopštenju iz njenog kabineta, Jahjaga je u Varšavi razgovarala sa predsjednicima Poljske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i SAD.

Mediji su prikazali fotografiju sa večere kojoj je prisustvovao i Obama na kojoj se u pozadini vidi zastava Kosova. Na taj način su demantovani navodi kabineta predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča da na samitu u Varšavi Kosovo nije bilo predstavljeno državnim simbolima.