Simon Tisdal, zamjenik urednika lista "Guardian", u vezi sa hapšenjem Ratka Mladića je ocjenio da se Srbija sada može odmaći od historijskog saveznika, Rusije, "što se moglo vidheti i posljednjih nekoliko godina, ali sada će se taj zaokret svakako ubrzati".

"Sa Hrvatskom koja je krenula ka članstvu u EU, Slovenijom koja je već tamo, i Bosnom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom koje takođe čekaju u redu, rješenje "balkanskog pitanja" koje je mučilo Evropu 19. vijeka (i koje je pokrenulo Prvi svijetski rat), možda je konačno na vidiku", naveo je on.

Možda čini apsurdnim da sudbina jednog čoveka može imati tako velike posljedice po Evropu. Ali, to se često dešavalo u evropskoj istoriji. Sve dok Napoleon nije bio proteran na Svetu Jelenu, ili dok se Hitler nije ubio u svom bunkeru, ili Staljin preminuo u postelji, točak historije se nije tako odlučno pokrenuo, piše "Guardian".

Mladić nije ni približno njihovog kalibra, ni kao historijska ličnost ni kao veliki ratnik. Ali, nije preterano reći da je njegovo odbijanje da se preda blokiralo čitav narod i nade cijelog regiona u trajni mir, napredak i pomirenje. Čini se da je ta prepreka sada otklonjena, ocjenjuje list.

Ien Trainor, novinar "Guardiana", pisao je o susretu sa Mladićem i rekao da se pohvalio: "Ja sam super general. Da sam hirurg, bio bih super hirurg. Da sam advokat, bio bih super advokat. Ali nikad ne bih mogao da budem Frank Sinatra jer nemam super glas".