Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton doputovala je je jutros na Kosovo. Odmah po dolasku nju je u sjedištu kosovske vlade primio premijer Hashim Thaçi nakon čega je na kratko posjetila sjedište EULEX-a a odmah zatim otputovala u Prizren.

Ashton je, obraćajući se novinarima ispred sjedišta EULEX-a u Prištini, izjavila da svih 27 zemalja članica EU u potpunosti podržava rad EULEX-a i ciljeve koje ova misija pokušava da ostvari.

“Suočavanje sa problemima iz oblasti vladavine prava je zaista važno, kritično važno za budućnost Kosova i ljudi ovde. To je i osnovna veza za vaše ambicije na putu razvoja i napretka ka Evropskoj uniji. Želela sam da budem ovdje i saopštim vam da je ekstremno važno da svi podrže misiju i njen rad onako kako mi to činimo u EU”, rekla je visoka predstavnica EU.  

Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine i zamjenica premijera Kosova izjavila je danas poslije sastanka sa Catherine Ashton da očekuje vrlo brzo “prvi paket dogovara” sa Srbijom. Tahiri je kazala da je od visoke predstavnice EU dobila uvjeravanja da je, kako je rekla, put Kosova ka EU siguran i jasan. Ona je kazala da je EAshtonovoj prenijela da će Kosovo nastaviti sa sprovođenjem reformi u skladu sa kriterijumima iz Kopenhagena.

Tahiri je saopštila da se razgovaralo  o dijalogu Prištine i Beograda i napomenla da su strane postigle napredak u dijalogu i da se uskoro očekuje postizanje sporazuma o slobodi kretanja i telekomunikacijama.

Ashton je iz Prištine sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem otputovala u Prizren.