Visoki dužnosnici Kosova pozdravili su hapšenje Ratka Mladića, ističući da kriminalci nikada ne mogu pobjeći od pravde.

Vijest o hapšenju Mladića je dobra vijest na koju je međunarodna pravda dugo čekala, a naročito porodice žrtava i svih građana koji su pretrpjeli od njegovih postupaka, navodi se u saopštenju predsjednice Kosova, Atifete Jahjaga.

“Ovaj čin je dokaz da kriminal nikad ne zastareva, i da kriminalci nikada ne mogu pobjeći pravdi”, rečeno je u obavještenju.

Ona takođe dodaje da će izručenje Mladića Hagu omogućiti da se objasni ideologija onih koji su uništili živote velikog broja naroda u bivšoj Jugoslaviji.

Ovaj slučaj, navodi se u reakciji, služiće kao podsticaj da se svi kriminalci suoče sa pravdom i da se zasluženo kazne, što predstavlja jedini put ka pomirenju i odricanju od prošlosti.

Za zamjenika premijera Kosova i Ministra pravde, Hajredina Kuçija, hapšenje Ratka Mladića predstavlja zakasneli potez Vlade Srbije.

“Ali ono što mogu da kažem jeste da je ovo jedna simbolika za zemlje bivše Jugoslavije, koja ukazuje na novi pristup Republike Srbije i na njeno pokajanje za zločine koje je počinila nad ostalima”, kazao je Kuçi u izjavi za RSE.

On je dodao da je prevladalo međunarodno pravo nad počinjenim zločinima kod predstavnika srpske politike, ali je naglasio da hapšenje Mladića nema nikakve veze sa evropskim integracijama, zato što je ovo bila međunarodna obaveza.

RSE