Odbjegli haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je jutros, potvrdio je predsjednik Srbije Boris Tadić. Mladić je uhapšen u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a krio se pod imenom Milorad Komadić.


Osoba uhapšena jutros pod imenom Milorad Komadić je odbjegli haški optuženik Ratko Mladić, potvrdio je predsjednik Srbije Boris Tadić. Prema za sada nezvaničnim informacijama, uhapšen je u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

Nekoliko sati nakon hapšenja, u javnost su dospjeli i prvi detalji hapšenja bjegunca i zločinca Ratka Mladića.

Prema navodima TV-kuće B92, Ratko Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu i veoma je ostario, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan.

Mladić je uhapšen u Lazarevu, gdje je prema tvrdnjama mještana bio u posjeti rođacima. Predstavljao se kao Milorad Komadić.

U hapšenju je učestvovala Služba za otkrivanje ratnih zločina, odnosno BIA, uz asistenciju policije.

Prva optužnica protiv Ratka Mladića (i Radovana Karadžića) potvrđena je 25. jula 1995. i teretila ga je za genocid i druge zločine počinjene nad civilima širom teritorije Bosne i Hercegovine.

Druga optužnica je potvrđena 16. novembra 1995. i odnosila se na događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Izmjenjena optužnica (IT-95-5/18-I) protiv Ratka Mladića potvrđena je 11. oktobra 2002.

U izmjenjenoj optužnici su objedinjene prva i druga optužnica i smanjen je ukupan broj optužbi, tako da su ostale samo one najteže, koje su uključivale šest tački za kršenja zakona i običaja ratovanja, sedam tačaka za zločine protiv čovječnosti i dvije tačke za genocid.


Kuća u kojoj se skrivao Ratko Mladić - Milorad Komadić

Od kraja 1996. general Ratko Mladić je u bjekstvu. Za proteklih petnaest godina, bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspješno. Viđan je navodno na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu ...

Kao moguća skrovišta pominjale su se razne kasarne i vojni objekti.

U međuvremenu, mnoge lokacije su identifikovane kao potencijalna skrovišta, a zvanično trag generala Mladića se gubi krajem 2005.

Gotovo svi svjetski mediji su 21. februara 2006. objavili vijest da je Ratko Mladić lociran i uhapšen, pa čak i prebačen u Hag.

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima saopštila je da ta informacija nije tačna.

Tokom 2006. godine, organizovanom policijskom racijom razbijena je dugogodišnja Mladićeva mreža jataka, a jedan broj ljudi završio u zatvoru. Njima je septembra 2006. pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu počelo suđenje za krivično dijelo pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog dijela.
{jcomments on}