Predstavnici kosovskih Srba i Albanaca po prvi put su javno diskutovali o ideji podjele Kosova, koja je poslednjih dana sve prisutnija u medijima nakon izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Tokom debate u Medija centru u Čaglavici učesnici su se složili da je podjela Kosova nemoguća i da ne priliči savremenom pristupu rješavanja problema. Srpski predstavnici su poručili Srbiji da potraži rješenja koja će obezbjediti mir za oba naroda.

Potpredsjednik Skupštine Kosova Petar Miletić izjavio je tokom debate da je podjela Kosova nerealna i nemoguća opcija i da predstavlja loše rješenje prije svega za kosovske Srbe i južno i sjeverno od Ibra.

“To mislim zbog toga što mi Srbi, kao nacija, kao etnička grupa, kao zajednica, sve što imamo - imamo južno od Ibra, i u duhovnom smislu u ekonomskom smislu i u smislu broja ljudi. U duhovnom smislu, svi najvredniji manastiri, ako ima vrednijih i manje vrednijihm, nalaze se južno od Ibra. U ekonomskom smislu, najveći broj hektara obradive površine u vlasništvu Srba nalazi se južno od Ibra, a neko kome je agrar glavni izvor prihoda, treba da vodi računa o tome. I konačno, više od dvostruko kosovskih Srba živi južno u odnosu na sever Ibra”, kazao je Miletić.

On je dodao da je čak i u slučaju podjele moguće da bi opštine na sjeveru vrlo brzo postale nerazvijene i najsiromašnije opštine u Srbiji, kao što su one na jugu Srbije, te da bi Srbi postepeno počeli da odlaze iz tog dijela Kosova.

Ferati: Ne odugovlačiti sa statusom

Rada Trajković je izjavu potpredsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića o podjeli Kosova nazvala parolom, dok je za nju sama ideja o podjeli je veoma neozbiljna. Ona je dodala da individualna mišljenja ljudi koji su na poziciji suštinski ugrožavaju politiku jedne države.


“Ja sam iznenađena predsednikom Tadićem i Demokratskom strankom - dokle će da trpe i da tolerišu takvo neodgovorno ponašanje visoko pozicioniranih predstavnika u Vladi Srbije. Da potpredsednik Vlade, ministar jednog od najvažnijih resora, govori u svoje lično ime nema nigde na svetu, pa valjda tome treba da bude kraj i kod nas”, kazala je ona. 

Momčilo Trajković, predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosova, kazao da je nemoguće da eventualna podela Kosova ne izazove i druge podele, kao što su Bujanovac, Preševo, Sandžak i slično, te da takav princip rešavanja problema može odvesti zemlju u opasne vode.

“Srbiji ne pristaje politika podele, ona time pokazuje svoju nemoć, ona pokazuje da je njena strategija u krizi. Očekujem od nadležnih državnih organa u Srbiji da jednostavno odbace jednu takvu mogućnost, i da potraže rešenja koja će za oba naroda da obezbede mir”, kazao je on.

Sadri Ferati iz opozicionong Demokratskog saveza Kosova, kazao je da je podela Kosova nemoguća i da ne priliči savremenom i modernom pristupu rešavanja problema.

On je dodao da Beograd nije pokazao distancu od loše 20-godišnje politike prema Kosovu i regionu. Ferati je još naglasio da više ne bi trebalo gubiti vrijeme razgovorima o statusu.

“Postoji veliko raspoloženje Albanaca da podele sve što imaju sa srpskom zajednicom. Postoji veliko raspoloženje i međunarodne zajednice da doprinese prevazilaženju problema. Ali, ko može da bude siguran da će takvo raspoloženje i dalje trajati ukoliko mi pričamo o statusu još pet ili deset godina”, kazao je Ferati, dodajući da je važno da svi zajedno rade na izgradnji institucija koje će raditi za dobrobit svih naroda na Kosovu.

Radio Slobodna Evropa