Hrvatsko-slovenačka "Štafeta bratstva i jedinstva" danas treba da stigne u Beograd povodom nekadašnjeg praznika Dana mladosti, 25. maja.

Štafetu koja je 17. maja krenula iz Umaga poštovaoci Josipa Broza Tita dočekaće ispred Muzeja 25. maj.

U Beogradu će biti predstavljna knjiga "S Titom po svetu" Predraga Lalevića, koji je 16 godina kao član ljekarske ekipe brinuo o Titovom zdravlju.

Udruženje za negovanje tradicija dobrovoljnog omladinskog rada "Pavle Korčagin" će u restoranu tog udruženja organizovati proslavu Dana mladosti, a program će početi unošenjem štafete.

Performans umjetnice Marte Jovanović, koji će podsjetiti publiku kako se u nekadašnjoj Jugoslaviji obeležavao Dan mladosti, biće izveden na platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije.

U SFRJ rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti.

Tog dana na stadionu JNA, gdje je održavan slet, Titu je uručivana štafeta mladosti koja je simbolizovala poštovanje i ljubav mladih prema njemu.

Tito je posljednji put sedeo u loži stadiona Jugoslovenske narodne armije 1979. godine, kada mu je omladinka Sanija Hyseni predala štafetu i prenijela najljepše želje za 87. rođendan.

Drug Tito je tom prilikom izgovorio i jednu od svojih antologijskih rečenica "Srećan narod je koji ima takvu omladinu", kao i "Sa ovakvom omladinom ne moramo brinuti za budućnost".

 

 

Komunistički lider iz perioda Kraljevine Jugoslavije, potom vođa partizanskog pokreta i posljeratni doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je maja 1892. godine u Kumrovcu, u Hrvatskoj.

Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cvijeća po sopstvenoj želji.

Na njegovu sahranu je došlo 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja svijeta i to je bio najposećeniji pogreb nekog državnika u 20. vijeku.

Posljednju poštu Titu, koji je bio i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, tada je odao 31 šef države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva, 11 predsjednika skupština.

{jcomments on}