Broj kriminalnih grupa na sjeveru Kosova je 62. Tamo funkcioniše MUP Srbije. Imena vođa i pripadnika ovih struktura poznati su Vladi Kosova. Ovaj podatak pokazuje izvještaj Kancelarije Koordinatora za sprovedbu strategije za sjever.

Izvještaj koji ima više od 60 stranica detaljno opisuje život izvan pravnog okvira Kosova u najproblematičnijem djelu Kosova, gdje vladaju paralelne strukture i strukture države Srbije, rizične grupe huligana i gdje kriminalne grupe čine težim normalan život građana.

U izvještaju, kojeg je objavila Koha Ditore također su identificirani razlozi zašto Beograd nastavlja da sjever drži kao taoca, gdje se najbolje objašnjava u naslovu sažetog izvještaja "Beograd - jednom nogom na sjeveru i otvorenim vratima u Briselu".

"Neosporna istina je da na sjeveru Kosova aktivno rade paralelne strukture Srbije koje imaju ne samo kontradiktornu dinamiku prema Prištini i međunarodnoj zajednici, već i jedni prema drugima, u srpsko-srpskom kompleksnom teatru sjevera", stoji u izvještaju.

/Telegrafi/