U izvještaju američkog State Departamenta za 2010. o ljudskim pravima na Kosovu ukazuje se na probleme i zloupotrebe, uključujući mješanje vlade u obezbjeđenje i pravosuđe, duge predsudske pritvore, nepostojanje sudskog procesa i zastrašivanje medija od strane javnih zvaničnika i pojedinaca.

Kosovski zvaničnici obećavaju da će se baviti problemima izloženim u izvještaju.

„Izvještaj američkog State Departamenta o ljudskim pravima shvatamo ozbiljno, a posebno borbu protiv korupcije, kao i nezavisnost [pravosuđa], slobodu medija i prava žena, djece i invalida“, rekao je Qendrim Gashi, savjetnik predsednice Atifete Jahjaga.

U izvještaju se takođe navode slučajevi nasilja nad članovima vjerskih zajednica i šteta naneta vjerskim objektima, te ograničeni napredak na polju povratka privremeno raseljenih lica u njihove domove i korupcija u vlasti, uključujući policijske snage i pravosuđe.

Drugi problemi odnose se na nasilje i diskriminaciju nad ženama, trgovinu ljudima -- posebno trgovinu djevojkama i ženama u seksualne svrhe -- kao i socijalno nasilje, zlostavljanje i diskriminaciju nad manjinskim zajednicama, onima sa invaliditetom, zatim zlostavljanje i diskriminaciju zasnovane na seksualnom opredjeljenju i prisiljavanje djece na rad.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi pozdravio je izvještaj, ocjenjujući ga „realnim i u skladu sa postojećom situacijom“.

„Ovim izvještajem Kosovo je, zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, ocijenjeno kao tranzitna zemlja u krijumčarenju narkotika, a pozitivno su procenjeni napori kosovske policije u borbi protiv krijumčarenja narkotika ... uz isticanje potrebe porasta policijskih istraga na Kosovu“, izjavio je Rexhepi.

Njegovo ministarstvo namjerava da preispita nacionalnu strategiju protiv narkotika i fokusira se na potražnju za drogom, spriječavanje korišćenja droge i liječenje korisnika droge.

„Borba protiv organizovanog kriminala generalno i narkotika specifično zahtjeva tjesnu međunarodnu i regionalnu saradnju. U tom pogledu, ministarstvo unutrašnjih poslova i kosovska policija su važni partneri na raznim projektima. Ministarstvo ostaje posvećeno implementaciji svih ciljeva i aktivnosti u spriječavanju i borbi protiv krijumčarenja narkotika“, rekao je Rexhepi.

Agron Bajrami, analitičar i glavni i odgovorni urednik dnevnika Koha ditore, kaže da se u međunarodnim izvještajima konstantno identifikuju problemi vezani za funkcionisanje države i njenih institucija, kao i za poštovanje ljudskih prava.

„Najveći problem proizlazi iz upravnih nedostataka i manjka efikasnih institucija. Korupcija, vladavina zakona, poštovanje ljudskih prava, medija i slobode izražavanja samo su neki od ukupnih problema Kosova. Uspješno rješavanje manjkavosti i problema nije moguće bez osnovne promene u načinu razmišljanja uprave i reforme institucionalne i političke strukture“, rekao je Bajrami.

/SETimes/