Ambasador SAD na Kosovu Cristopher Dell izjavio je sinoć da je prihvatanje realnosti nezavisnog Kosova preduslov za učlanjenje Srbije u EU. Američki ambasador je rekao da je preduslov evropskih stremljenja Srbije da se problemi sa Kosovom rješe na moderan i konstruktivan način.

"Najvažniji uslov koji međunarodna zajednica može koristiti u svojim naporima da natera Beograd da promeni svoj način mišljenja je upravo njegova perspektiva učlanjenja u EU. Mislim da Srbi odlično shvataju da treba da prihvate realnost nezavisnog Kosova prije eventualnog učlanjenja u EU", rekao je Dell, prenosi Beta.

On je ocjenio da je normalno da početak dijaloga ne donosi odmah rezultate, ali je dodao da je saznao da su dvije strane vrlo blizu dogovora oko slobode kretanja, koji može biti predočen javnosti i tokom ove nedjelje i da se nada da će u  bliskoj budućnosti biti postignuti još neki sporazumi.

"Mislim da je pretpostavka ovih razgovora uvijek bila da je riječ o tehničkim pitanjima koje mogu da poboljšaju život građana Kosova i Srbije. Vlada Kosova treba da se usredsrijedi na ona praktična pitanja koje će pomoći da se Kosovo razvija kao država", rekao je američki ambasador.

Navodeći da predsjednik Srbije Boris Tadić već dugo vremena govori o podjeli Kosova kao mogućem rješenju, Dell je rekao da SAD to ne prihvataju i da su to "mnogo puta iznijele".

"Takođe, moram da kažem, da je razočaravajuće što nema više modernog u razmišljanju Beograda. To su rješenja koja su stalno pokušavana na Balkanu od 19. vijeka i koja nisu donosila ništa drugo sem rata i razaranja. Ja mislim da je došlo  vrijeme da tražimo rješenja u kontekstu Evrope 21. vijeka, kako bi se pronašla rješenja za prevazilaženje razlika između Srbije i Kosova", kazao je on.

Komentarišući izjavu šefa srpske delegacije u razgovorima sa Kosovom Borislava Stefanovića da na sjeveru Kosova ne djeluju parlalelne već strukture države Srbije, Dell je rekao da se slaže sa Stefanovićem i da to nisu paralelne već "ilegalne strukture".

"Te strukture su proglašene nezakonitim Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Stefanović je u stvari potvrdio da Beograd podržava ilegalne strukture, što predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti", rekao je Dell.