Predstavnici Vlade Kosova i Evropske komisije potpisali su ugovor o gradnji zgrade Palate pravde u naselju Ajvalija pored Prištine.

Šef operacija Kancelarije za vezu Evropske komisije Kjartan Bjornson rekao je da je EK uložila više od 25 miliona eura za realizaciju ovog projekta.

"Nova infrastruktura će omogućiti glavnim pravosudnim institucijama, uključujući one koje su raštrkane po Prištini, da se nađu pod jednim krovom", rekao je Bjornson.

On je dodao da će ovo poboljšati efikasnost pravosudnog sistema, te da je Evropska komisija srećna što znatno doprinosi naporima Kosova na njegovom putu ka eurointegracijama.

Pored toga, kada se izgradi Palata pravde, pravosudne kosovske institucije će biti u mogućnosti da sredstva koja se troše na zakup dodjele drugim aktivnostima pravosudnog sistema.

Palata pravde će obezbjediti adekvatan prostor za pravosudni sistem i pomoći će da se poboljšaju njegove usluge.

Ona će podržati javni pristup i povjerenje u pravosudni sektor poboljšanjem njegove efikasnosti, nezavisnosti, povjerenja i vidljivosti pravosudnog sistema, saopšteno je iz kancelarije Evropske komisije u Prištini.

Dizajn Palate pravde je realizovan kako bi se osigurala fleksibilnost, kako bi fizički prostor mogao da se prilagodi različitim potrebama koje će nastati u budućnosti.

Štaviše, dizajn uzima u obzir najbolje evropske prakse i najmoderniju tehnologiju, uključujući ekološki pogodne materijale i alternativne energije kao što su solarna i geotermalna, navedeno je u saopštenju.