Samit zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope koji će se održati u Varšavi 27. i 28. maja, okupiše šefove mnogih država svijeta. Među njima će biti i predsjednik SAD-a, Barack Obama.

Kako piše srpski dnevnik "Danas", predsjednik Srbije neće prisustvovati samitu, zbog toga što će Kosovo biti predtavljeno kao nezavisna država, sa istim pravima kao i ostale zemlje prisutne na samitu.

U obrazloženju koje je ovaj list dobio iz kabineta Tadića, stoji da sve što srpski predsjednik može u ovom trenutku uraditi je da "se složi sa Ustavom zemlje kao i sa Rezolucijom 1244 Vijeća UN-a".

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski objasnio je da je Poljska pozvala predsjednicu Kosova na susret s predsjednikom SAD Barackom Obamom i Samit zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope 27. maja u Varšavi zato što Poljska priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, javlja danas poljska agencija IAR.

Povodom najava da će samit u Varšavi bojkotovati predsjednik Srbije Boris Tadić, Šikorski je rekao da Srbija treba da "pokaže da je savladala demone svoje prošlosti".

Kako je list saznao iz diplomatskih izvora, na samitu koji će se održati u Varšavi, Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga je pozvana zvanično kako bi predstavljala Kosovo kao nezavisnu državu. Kao rezultat ovakve odluke Poljske, domaćina samita, da i Jahjaga bude u istom rangu sa drugim šefovima držav, moguće je da i predstavnici Slovačke i Rumunije ne uzmu učešće na samitu, kao rezultat njihove politike koja ne želi da prizna nezavisnost Kosova.