Zemlje Zapadnog Balkana, kao i ostala društva suočavaju se sa problemom organizovanog kriminala, zbog čega je važno da novinari razmjenjuju informacije, rekao je Werner Almhofer, na otvaranju seminara za novinare iz Prištine i Beograda o ulozi istraživačkog novinarstva u borbi protiv organizovanog kriminala.

Prema ocjeni šefa misije OSCE-a na Kosovu rad istraživačkog novinara je često nezahvalan, zato što ima puno rizika, a malo rezultata.

“Politički i ekonomski pritisci sa kojima se novinari suočavaju su brojni, mediji koji se upuštaju u istraživačko novinarstvo su često meta javnih zvaničnika, koji im, između ostalog, uskraćuju reklame (oglase)”, istakao je Almhofer.

Kao ohrabrujuće on je ocjenio rezultate istraživanja da je sedam od 10 građana na Kosovu spremno da se bori protiv korupcije.

Predsjednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti rekao je da novinari u borbi protiv organizovanog kriminala počiniocima moraju odgovoriti na isti način tako što će se organizovati i čvrsto povezati.

“Moramo stalno govoriti o našim potrebama, o neophodnosti povezivanja, listi tema na kojima možemo da sarađujemo. Uzaludno je ako se ovom temom bavi jedna medijska kuća ili jedna zemlja. I zato moramo da radimo na povezivanju novinara kome će doprinijeti razmjena novinara iz Prištine i Beograda koja je u toku”, kazao je Ahmeti.

Novinar BIRN-a Petrit Qolaku naglasio je da je na Kosovu problem organizovanog kriminala duboko ukorenjen i da su djelimično za to krivi i mediji koji nisu unijeli dovoljno volje da uđu dublje u temu.

“Rad na istraživačkom novinarstvu opterećen je sa više faktora među kojima su prijetnje i zastrašivanja koja dolaze sa različitih strana - iz vlasti, institucija i interesnih grupa”, naveo je Qolaku i dodao da su među tim faktorima i cenzura i autocenzura.

Šefica Odjeljenja za medije Misije OSCE u Srbiji Dragana Nikolić Solomon naglasila je da ta misija i dalje radi na osnaživanju veza među novinarima u regionu koji se bave istraživačkim izvještavanjem. Ona je najavila da će ta Misija podržati regionalni skup novinara na ovu temu u Opatiji, kao i prevođenje priručnika za istraživačko novinarstvo na albanskom i srpskom jeziku pod nazivom „Kopajte dublje“ koji su priredili BIRN i profesorka univerziteta Kolumbija iz Njujorka.

Prema njenoj ocjeni, da bi istraživačko novinarstvo bilo uspješno važno je inspirisati novinare da se povezuju i pišu o tom opšte globalnom problemu.

Skupu je pored predstavnika vodećih kosovskih medija prisustvovao i kosovski ombudsman Sami Kurteshi.