U Okružnom sudu u Prištini osuđeno je osam osoba zbog zloupotrebe tržišnih dozvola, saopšteno je iz EULEX-a.

Vijeće sastavljeno od lokalnih i EULEX sudija u Okružnom sudu u Prištini osudilo je Zeqira Shamollija i Besima Hasanija na 4 godine zatvora, Mehmeta Nuredinija na 2 godine zatvora i Halima Gjergjizija na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe tržišnih dozvola.

Isto vijeće osudilo je Orhana Ismajlija na 5 godina zatvora zbog zloupotrebe tržišnih dozvola i sklapanja štetnih ugovora. Zbog prijevare su osuđeni Hysen Sadiku, Bedrija Humolli i Mazar Kazagiqi na 4 i po, 2 i 3 i po godine zatvora.

U slučaju optuženih Humollija i Nuredinija, vijeće je donijelo presudu kojom se oni kažnjavaju uslovnom kaznom zatvora, na osnovu koje će oni biti upućeni na služenje zatvorske kazne, ukoliko prekrše uslove njihovog uslovnog kažnjavanja.

Optužnica je podignuta 15.12.2006. godine, nakon što je Centralna banka Kosova otkrila nepravilnosti u Kreditnoj Banci u Prištini (KBP), koja je, nakon toga zatvorena 10.03.2006. godine.

Četvorica osumnjičenih bili su članovi Upravnog odbora KBP, a preostala trojica osumnjičenih  su iz spoljnih kompanija, navodi se u saopštenju EULEX-a.