Visoka predstavnica za spoljnu politiku i sigurnost Evropske Unije, Catherine Ashton je odlučila da se direktno uključi u dijalog između Kosova i Srbije sa ciljem kako bi došlo do prvih rezultata ovog procesa započetog prije tri mjeseca. Zbog toga će ona ove sedmice posjetiti Prištinu i Beograd.

U petak će se sastati sa premijerom hashimom Thaçijem, dok će se dan ranije sastati sa srpskim predsjednikom Borisom Tadićem, kao i delegacijima obiju strana u dijalogu.

Tokom ove posjete šefa diplomacije Evropkse Unije pratiće njen politički savjetnik, Robert Cooper, kojega je ona postavila kako bi olakšao dijalog. Međutim iako se planira da do prvog sporazuma dođe prije posjete Baronice, ona namjerava kako bi gurnula obe strane ka dogovoru o drugim pitanjima o kojim aje razgovarano u Bruxellesu.

Izvori lista Express su rekli da sporazum o Slobodnom kretanju građana između dvije zemlje biće na početku ove sedmice. Građani Kosova dobiće mogućnost da uđu na teritoriju Srbije sa dokumentima Republike kosova. Skorašnje rješenje ovog problema je najavila i šef delegacije Kosova, Edita tahiri, poslije četvrte runde koja je održana prošle sedmice u Bruxellesu.

/ Express /