Skupština Kosova je, bez većih rasprava, ali uz mnogobrojne optužbe izrečene na račun Vlade zbog nepotrebnih troškova, u četvrtak sa 50 glasova „za“ usvojila finansijski izvještaj o budžetu Kosova za 2010. godinu.

Opozicija je kritikovala kosovsku Vladu zbog velikih troškova, svojim ocjenama da Vlada premijera Thaçija ne samo da nije održala obećanje o smanjenju troškova u različitim sektorima, već ih je naprotivi  povećala. Ministar finansija Bedri Hamza je predstavio ukratko izvještaj i napustio salu.
 
Takođe, kako smo ranije izvjestili, u sali nisu bili prisutni ni premijer, a ni većina ministara. Ovo je nateralo Demokratski savez Kosova (LDK) da, kao najveća opoziciona partija, napusti sjednicu kada je razmatrana ova tačka dnevnog reda. Ministar Hamza je prije toga kazao da su ukupni prihodi u prošloj godini, ne uključujući grantove donatora, iznosili jednu milijardu i 178 miliona i  589 hiljade eura, što je 95,8 posto od ukupnog godišnjeg plana.
 
Opozicija je kritikovala Vladu zbog velike potrošnje na robu i usluge, kupovinu skupih vozila, nepotrebnog trošenja telefona i interneta i za putovanja van Kosova.

LDK-a i Alijansa za budućnost Kosova nisu podržale  izvještaj, dok je pokret „Samoopredjeljenje“ kazao da je podržao izvještaj zbog činjenice da se na veoma jasan način predstavlja zloupotreba trošenja javnog novca od strane kosovske Vlade.
{jcomments on}