"Nema podjele Kosova i tačka", ovako je izjavila izvjestitelj za Kosovo u Parlemantu Evrope, Ulrike Lunacek. Ona je ovom izjavom datom Radio Dukagjiniju odgovorila glasovima srpskih zvaničnika koji su spominjali podjelu Kosova kao izlaz iz problema između Kosova i Srbije.

"Neki srpki političari su proklamovali ideju o podjeli, ali ova ideja nema ničeg zajedničkog sa temama koje su na stolu", rekla je između ostalog evropska parlamentarka Lunacek. Prema njenim riječima ova ideja neće zaživjeti niti će biti podržana od strane Evropskog parlamenta i onih koji su angažirani u dijalogu od strane Evropske zajednice.

Izvejstitelj za Kosovo u Parlamentu Evrope, Ulrike Lunacek je govorila i o procesu liberalizacije viza. Ona je izjavila da vjeruje da će na ovom polju doći do progresa u bliskoj budućnosti, na način da će i Kosovari moći da slobodno putuju, bez viza.

"Nadam se da će doći do naprijetka, i kako sam i ranije kazala iz perspektive Evropskog parlamenta mi se trudimo svim snagama za ovaj proces i vjerujemo da će dijalog o liberalizaciji viza početi što je prije moguće. Ovo je ono što mi želimo i ono za šta smo se zalagali i zalažemo se", napomenula je Lunacek, izvještava Telegrafi.

Kao što je poznato Lunacek je dio delegacije Parlamenta Evrope koja se nalazi na Kosovu.