Svi vojni kampovi KFOR-a koji trenutno egzistiraju na Kosovu ostaju do daljneg da služe svojoj prvobitnoj namjeni. Neće biti za sada nikakvih promjena ili ono što se u posljdnje vrijeme špekuliše.

Oni su i dalje vojni kampovi pod komandom određenih zemalja, odnosno KFOR-a – izjavio je za nas program komandant međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu  njemački general Erhard Buhler.

"Za sada završena je jedna faza redukcija vojnih snaga. Ostajemo na ovom broju i u narednom periodu neće biti dalje redukcije. Koji kampovi će nam trebati za naredni korak redukcije koji će uslijediti poslije određenog perioda, možda sljedece godine,  neznamo i još se radi na tome. Međutim Bondsteel ostaje sve dok ovdje bude KFOR-a”, kaže general Buhler i posebno naglašava,

“Moram međutim da kažem – bezbjednost Kosova ne zavisi od Bondsteela i ako se on upravo tako smatra. Angažovanje američkih trupa i dalje je ovdje neophodno i amarikanci i dalje prave svoje planove u tom smjeru. To mi je ovih dana potvrdio i admiral James Stavritis, Komandant snaga NATO-a u Evropi”.

General Buhler je podsjetio je da Italijani i dalje ostaju u kampu "Vilaggio Italia" u Bijelo Polje nadomak Peći iako je bilo raznih špekulacija i na tom planu.

Iako se u posljednje vrijeme sve intenzivnije govori da njemački kamp u Prizrenu preraste u univerzitetski grad jer za to ima izvanrednih uslova, počevši od najmodernije bolnice na Kosovu gdje se liječe pripadnici KFOR-a iz svih zemalja pa to može da bude i dobra osnova za budući medicinski fakultet- te da se o toj mogucnosti - kako je izjavio rektor Univerziteta u Prizrenu, takođe Njemac Robert Munc, razgovara i u sjedistu Bundesvera - za sada sve ostaje po starom.

“Sve dok imamo potrebe za ovim kampom mi ćemo ga koristiti”, kategoričan je general Glac, komandant njemackih trupa za međunarodne misije Bundesvera sa sjedistem u Posdamu.