Vreće pune para bile su investirane u sektor energetike na Kosovu od strane domaćih i međunarodnih struktura više od jednu deceniju, a energetska situacija nastavlja istim trendom.

Redukcija električne energije nastavlja se na cijelom Kosovu i Energetska korporacija nema mogućnosti da opskrbi dovoljnom energijom svoje potrošače, ali svake godine nastavlja da troši desetine miliona eura na uvoz energije.

Više od deset godina, od završetka rata na Kosovu, nema šta se nije desilo u ovom sektoru.

U ljeto 2002. godine jedna termocentrala, Kosovo B, bila je pogođena munjom time ostavljajući zemlju mjesecima u mraku, a za stabilizaciju je bilo potrebno izdvojiti preko 200 miliona eura.

Ulaganja u ovom sektrou ne završava se ovim novcem, jer je samo iz budžeta države do sada potrošeno oko 700 milion a eura, a od međunarodnjaka preko 400 miliona eura.

Zbog ulaganja stotina miliona eura, energetika se smatra najkorumpiranijim sektorom.

Jedan od najmračnijih perioda u historiji KEK-a je 2002. godina, gdje je međunardoni direktor ove kompanije uhapšen. Joe Trutschler, Njemac koji je bio imenovan za šefa KEK-a od strane administracije UN na Kosovu, UNMIK, uhapšen je od strane njemačkih vlasti za krađu na Kosovu.

Trutschler je osuđen za prijenos 4 miliona eura iz komapnije na privatni bankovni račun na Gibraltaru., gdje je osuđen na tri i po godine zatvora. Neki kažu da je Trutschler bio samo jedna od velikih korumpiranih riba u KEK-u, s tom razlikom da je samo on bio uhvaćen na djelu.

Bivši ministar energetike i rudarstva, Ethem Çeku rekao je da velike investicije u ovom sektoru nisu dale nikakav efekat, jer kako je kazao to su bile samo "infuzije" energetske situacije u zemlji.

"Unatoč velikim ulaganjima, energetska situacija u zemlji još se uvijek nije uspjela stabilizirati", kaže Çeku, dodajući da ta ulaganja nisu dale učinak na ekonomski razvoj zemlje.

Prema njegovim riječima, greške u energetskim ulaganjima su se desile još na početku, gdje je, kako on kaže, trebalo rehabilitovati blokove "Kosova A" i početi sa izgradnjom novih energetskih kapaciteta.

"Sa 1 milijardu eura ulaganja imali smo mogućnost da izgradimo 2 nova bloka, a Kosovo i dalje zavisi od uvoza električne energije", rekao je Çeku.

Bivši ministar Ethem Çeku, koji je tri godine bio na vrhu energetskog sektora u zemlji rekao je da je od oko 700 miliona eura subvencija iz budžeta Kosova, oko 300 miliona eura otišlo na kupovinu energije, parama kojim se mogao izgraditi novi blok od 300 megavata.

On se ne osjeća previše krivim za nestabilizovanje energetske situacije u zemlji jer da je, kako je rekao, Vlada Thaçi nastavila sa njegovim projektom izgradnje nove termocentrale, tada bi sljedeće godine mogli imati 1000 megavata energije od termocentrale "Kosova e Re" (Novo Kosovo).
Energetski stručnjak Gazmend Begolli kaže da Kosovo neće uspjeti da još dvije decenije stabilizuje energetsku situaciju.

"Za 11 godina nismo uspjeli da imamo stabilno napajanje električnom energijom, a kako bi se situacija stabilizovala proći će najmanje još 6 godina dok se ne izgrade novi  proizvodni kapaciteti, a može se desiti i da ovo oduzme još više vremena", kaže Begolli dodajući da su se institucije na Kosovu pokazale neučinkovitim, jer za dvije decenije teško da će uspjeti da stabilizuju energetski sektor.

Begolli kaže da su investicije od domaćih i međunarodnih institucija u energetskom sektoru bile preko potrebne, jer je bila potrebna opskrba zemlje električnom energijom. Ali, prema njegovim riječima, osim ulaganja u rehabilitaciju blokova trebalo je investirati i u nove energetske kapacitete.

"U energetiku se uvijek treba ulagati", kazao je Begolli.

Prema njegovim riječima, u 2003. je bila jedna takva strategija, koja je predviđala rehabilitaciju blokova "Kosova A", i investiciju u nove proizvodne kapacitete, ali kako kaže politika je digla ruke od takvih investicija.

S druge strane, ministar za ekonomski razvoj, Besim Beqaj, izjavio je u utorak da će se krajem 2012. zaključiti ugovor sa investitorima za izgradnju termocentrale "Kosova e Re" (Novo Kosovo).

"Prema našim projekcijama predviđa se da će do 2017. godine početi generisanje energije u "Kosova e Re" (Novo Kosovo)", kazao je Beqaj.

/zeri/
{jcomments on}