Izvršna institucija EU, Evropska Komisija, saopštila je u utorak da članstvo Srbije u evropskom bloku ne može biti ostvareno bez normalizovanja odnosa između Beograda i Prištine. Evropski zvaničnici ostaju pri svom stavu da je uspostava dobrosusjedskih odnosa jedan od kriterijuma za prijem novih članica u EU, prenosi Dtt-net.

“Srbija treba da normalizuje odnose sa Kosovom kako bi omogućila članstvo u EU. Ovo je jedan od kriterijuma, dobrosusjedski odnosi u kriterijumima Kopenhagena za članstvo”, izjavila je predstavnica za štampu evropskog komesara za proširenje Stefana Filea, Natasha Butler. Ali, sada za sada ostaje nejasno šta se podrazumijeva na specifičan način riječ “normalizacija”.

Nekoliko zvaničnika EU koji su željeli ostati anonimni, kažu da riječ “normalizacija” nema jasno značenje i ona se podrazumijeva zavisno od toga šta ljudi žele.

Prema nekima Srbija i Kosovo bi trebale da priznaju jedna drugu, kao najbolji način deblokiranja ulaska ovih dveju država u EU, zato što postoji šansa da Srbija ako prva uđe može da iskoristi pravo veta unutar EU protiv Kosova.

Lisabonski ugovor kaže proširenje EU, odnosno prijem novih članica može biti obavljen jedino uz saglasnost svih država članica. Međutim, prema drugima, “normalizacija” govori i o drugoj vrsti saglasnosti za bilo koju drugu vrstu sporazuma kada su u pitanju odnosi između Srbije i Kosova a koji se ne odnosi na status, nezavisnost Kosova.

Države EU trenutno su podjeljene na dva bloka i nemaju još uvijek jasne i jedinstvene stavove šta je potrebno da se dogodi između Srbije i Kosova, oko statusa-nezavisnosti Kosova, sa ciljem da te dvije države uđu u EU.

“Činjenica da pet država, Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka, nisu priznale nezavisnost Kosova odnosi se i na pronalaženje magične formule za razbijanje riječi “normalizacija” o kojoj govori Evropska Komisija".

/kosovahaber/