EULEX je nadliježan i sposoban da istraži navode o trgovini organima iz izveštaja Dicka Martyja, izjavio je šef misije EU za pravosuđe na Kosovu Silvio Bonfigli.

On je takođe rekao i da je preliminarna istraga tog slučaja u toku.

"EULEX već vodi preliminarnu istragu (o navodima iz izvještaja). Kada su počinioci i žrtve sa Kosova, EULEX ima ingerencije, a naše nadliježnosti su isključive i kada je riječ o ratnim zločinima i zločinima organizovanog kriminala", kazao je Bonfigli.

Inače, Bonfigli danas odlazi u Beograd gdje će učestvovati u tehničkim razgovorima s predstavnicima Ministarstva pravde o unaprijeđenju regionalne saradnje na polju pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala.

Navodeći da EULEX trenutno sudi i u slučajevima zločina počinjenih van Kosova, Bonfigli je odbacio navode da ta misija nema ingerencije da vodi istragu van Kosova - a samim tim i u Albaniji.

"Trenutno sudimo u slučajevima zločina počinjenih van Kosova, nad kojim takođe imamo ingerencije, prema tome, EULEX defintivno ima ingerencije za taj slučaj", kazao je Bonfigli.

Ocenjujući da EULEX ima "izvanredan sistem za zaštitu svjedoka", s kojim sa lakoćom može da vodi istragu, on je negirao ocjene pojedinih zvaničnika da na Kosovu ne postoji odgovarajući sistem zaštite svjedoka i da zato Marty dokaze iz izvještaja nije proslijedio EULEX-u.