Na jučerašnjoj sjednici Vlada Kosova donijela je odluku o osnivanju Ministarstva za dijasporu. Vlada je usvojila i godišnju platformu obavještajne i bezbjednosne politike i odobrila nacrt zakona o nestalim licima, a donijeta je i odluka o raspodjeli sredstava članovima delegacije koja pregovara sa Beogradom.

Na sjednici Vlade Kosova kojom je presjedavao premijer Hashim Thaçi, donijeta je odluka o osnivanju novog ministarstva za dijasporu, navodi se u saopštenju koje dostavljeno medijima.

Thaçi je istakao da će se novo ministarstvo baviti svim potrebama ljudi koji žive u dijaspori.

„Ministarstvo za dijasporu će biti adresa za interese naših sunarodnika koji žive van Kosova, ovim ministarstvom će oni ojačati vezu sa svojom domovinom“, rekao je Thaçi.
 
Vlada je takođe usvojila odluku o raspodjeli sredstava u iznosu od 541.000 eura, za pokriće troškova kosovske delegacije u tehničkim razgovorima između Kosova i Srbije.

Na sjednici Vlade,  takođe je  usvojena i platforma koja ima za cilj „određivanje strateških zadataka u oblasti bezbjednosti i zaštite osnovnih vrijednosti i interesa na Kosovu, zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka“.

Usvojen je i nacrt definisanja ovlašćenja i odgovornosti Komisije Vlade za nestala lica, koji reguliše pravo porodica da saznaju sudbinu lica nestalih na Kosovu 1998-1999. godine.