Timovi Beograda i Prištine na pragu su dogovora o zemljišnim i matičnim knjigama, slobodnoj trgovini, energetici i telekomunikacijama.

Šefica kosovskog tima za pregovore Edita Tahiri je rekla da je sastanak bio koristan i produktivan, da su se dvije strane približle dogovoru o slobodi kretanja, pitanjima električne energije i telekomunikacija.

Ona je navela i da su načelno pokrenute teme nestalih, u ratu oštećenih objekata vjerske i kulturne baštine i priznavanja univerzitetskih diploma.

"Mislim da smo blizu sporazuma o slobodnom kretanju ljudi i slobodne trgovine, zatim o energetici i telekomunikacijama. Otvorili smo i neke nove teme - problem nestalih osoba kao i ratne odštete Kosovu za kulturna dobra i vjerske objekte ali i pitanje priznavanja diploma Republike Kosova. Moram da kažem da smo imali dva uzbudljiva i teška dana, ali da je učinjen istinski napredak i da ćemo slijedeći put moći već da govorimo o preliminarnim sporazumima koji će biti proslijeđeni vladama Kosova i Srbije", kaže Tahiri.

U dvodnevnim razgovorima, koji su počeli juče u Briselu, učestvovao je i savjetnik šefice diplomatije EU Catherine Ashton, Robert Cooper.