Američko-turski konzorcijum “Bechtel &Enka” gradi ilegalno nacionalni autoput "Ibrahim Rugova", jer ova kompanija na Kosovu nema dozvolu za rad autoputa. Iako nema licence, konzorcijum "Bechtel &Enka" je dobio mnoge beneficije od strane Vlade Kosova koje nemaju ni lokalne kompanije koje uplaćuju redovno doprinose u državnom budžetu.

Kompanija “Bechtel &Enka” sav pijesak koji koristi za izgradnju autoputa, a račune predaje Vladi Kosova, ne plaća nikakve poreze jer je ovu kompaniju Komisija za minerale oslobodila svih poreskih dažbina koje uplaćuju jedino lokalne kompanije, a ne plaća američko-turski konzorcijum.

Zvaničnici Ministarstva za trgovinu i industriju kažu da pomenuti konzorcijum nema licencu za gradnju autoputeva.

"Odluka Komisije za licenciranje građevinskih subjekata povodom licenciranja kompanije Bechtel Enka –GP sa sjedištem u Prištini donijeta je 18.03.2011. Ova kompanija je dobila licencu za gradnju u skladu Administrativnog upustva nr.10/2010, kojim se ovoj kompaniji omogućava gradnja puteva svih kategorije, osim glavnih autoputeva", kažu zvaničnici Ministarstva za trgovinu i industriju.

Prema podacima o licenciranju MTI-a, do 18. marta ove godine ova kompanija nema nikavu licencu za obavljanje poslova na Kosovu.

I Eljesi Surdulli, izvršni direktor kosovskog Udruženja za gradnju puteva izjavljuje da detalje ugovora Vlade Kosova sa kompanijom“Bechtel&Enka” nije pročitao.

Prema njegovim riječima, cijene koje je ponudila ova kompanija po jedinici su mnogo više od onih koje se kreću na tržištu. Surdulli, osim ovoga ima i neka druga pitanja koja nisu poznata javnosti.

On kaže da kompanija “Bechtel&Enka” nema licencu za gradnju autoputeva na Kosovu, već ima samo dozvolu za gradnju regionalnih puteva.

"Nakon što dobro analiziramo ovo pitanje izdaćemo saopštenje za medije. Visoke cijene na računima koje ova kompanija dostavlja Vladi nanose štetu kosovskom budžetu i na ovo nema mnogo komentara, jer sam ugovor govori mnogo više", kazao je on.

S druge strane, u utorak, dan nakon objavljivanja ugovora glasnogovornica kompanije  “Bechtel&Enka” nije bila spremna da daje odgovare na pitanja novinara. Čak i glasnogovornica kompanije ironično nije dala utisak povodom objavljivanja ugovora od strane pokreta "Samoopredjeljenje".

"Imam neku vrstu ugovora sa kompanijom i ne želim da ulazim u politička pitanja i mogu da dam odgovore na pitanja komercijalne prirode kompanije. Mi svakodnevno obavljamo poslove bez problema, jer imamo ugovor sa Vladom Kosova, a ne sa tim pokretom", kazala je ona.

Inače, pokret "Samoopredjeljenje" je u ponedjeljak po prvi put javno objavio ugovor kosovske Vlade sa američko-turskim konzorcijumom“Bechtel &Enka”, o izgradnji autoputa Morina-Merdare. Kao takav ovaj ugovor je potpuno štetan za Kosovo, zato što se na tom ugovoru ne predviđa ukupna cijena autoputa, već se isplate obavljaju u nastavcima, zavisno od poslova koji su završeni.

S druge strane, zvaničnici Ministarstva za infrastrukturu nisu odbacili navedene optužbe pokreta "Samoopredjeljenje", već su ih kritikovali kao one koji se protive projektu.

Licenca za puteve, ali ne i za autoput

"Odluka Komisije za licenciranje građevinskih subjekata povodom licenciranja kompanije Bechtel Enka –GP sa sjedištem u Prištini doneta je 18.03.2011. Ova kompanija je dobila licencu za gradnju u skladu Administrativnog upustva nr.10/2010, kojim se ovoj kompaniji omogućava gradnja puteva svih kategorije, osim glavnih autoputeva", kažu zvaničnici Ministarstva za trgovinu i industriju.

/zeri/