Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i evropski komesar Stefan File razgovaraće prilikom predstojeće posjete Kosovu i s premijerom Hashimom Thaçijem, jer EU smatra da i za njega važi "pretpostavka nepostojanja krivice" dok sud to ne utvrdi.

To su u Briselu stavili do znanja predstavnici Evropske komisije, odgovarajući na pitanje novinara da li će Barroso i File biti u kontaktu i s Thaçijem i da li će sa zvaničnicima u Prištini razgovarati i o izvještaju Saveta Evrope o organizovanom kriminalu i trgovini organima.

Predstavnica za štampu komesara za proširenje Filea, Natasha Butler podvukla je da je to u nadliježnosti EULEX-a jer je riječ o pravosudnom postupku.

"Nije to na dnevnom redu krupnih pitanja"

Ona je naglasila da EU "veoma ozbiljno uzima k znanju navode Savjeta Evrope o zločinima", dodavši da će se "ako bude potrebno i o tome raspravljati, ali to nije na dnevnom redu krupnih pitanja o kojima će predsjednik Barroso i komesar File razgovarati s premijerom Thaçijem".

Na opasku kako objasniti da će Barroso i File nastojati da predoče vlastima u Prištini da moraju voditi bitku protiv organizovanog kriminala, dok će se ujedno sastati s predstavnikom vlasti koji je direktno optužen za upletenost u organizovani kriminal i trgovinu ljudskim organima, Butler je uzvratila da mora ukazati na načelo o kojem se "upravo toliko priča" nevezano s Kosovom.

To je "pretpostavka neokrivljenosti, odnosno da niko ne može biti smatran krivim sve dok se to ne utvrdi sudskim postupkom, a to je slučaj i s Thaçijem", rekla je Natasha Butler.

Euleks pokrenuo uvodnu istragu

Zamoljena da objasni na osnovu čega je zaključeno da zločini navedeni u izvještaju Savjeta Evrope ne treba da budu uključeni u "krupna pitanja razgovora s Thaçijem lično", Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Catherine Ashton, uzvratila je da su "navodi Savjeta Evrope primljeni krajnje ozbilno, tako da je EULEX pokrenuo uvodnu istragu o tome".

Maja Kocijančič je dodala i da EULEX sada o tome razgovara s izvještačem Savjeta Evrope Dickom Martyjem "na koji bi način bilo najbolje pristupiti istrazi tih navoda", a ponovila je i stav EU da EULEX ima sva sredstva i da je sposoban da vodi takvu istragu, jer to, kako je navela, "nije političko pitanje".

Na pitanje novinara da li Evropska komisija kao uslov za članstvo Srbiji u EU postavlja rješenje odnosa s Kosovom, Fileova predstanica za štampu je navela da "nije ništa novo da Srbija, da bi ušla u EU, treba da normalizuje svoje odnose s Kosovom".