Polazeći od načela da su svi građani ravnopravni, da niko nije iznad zakona i da se nikome ne može uskratiti zaštita, američki ambasador na Kosovu, Christopher Dell izjavio je da su sudije i sudsko osoblje sada u jedinstvenoj prilici da prokrče put za novu eru na Kosovu posvećenu ispunjavanju potreba građana.

Dell je na otvaranju renoviranog Opštinskog suda u Prištini istakao da sudovi mogu biti model transparentnosti za sve ogranke vlasti.

„Službenici novog pravosuđa sve su opremljeniji pravnim pomagalima i funkcionalnim prostorom neophodnim kako bi se osiguralo da pravosuđe bude snažan stub u novoj demokratiji na Kosovu i  da pravda bude pružana na otvoren, efikasan i pravedan način. Sudovi sada mogu poslužiti kao modeli transparentnosti za sve ogranke vlasti“, naveo je Dell.

On je istakao da program podrške pravosuđu i renoviranje 10 kosovskih sudova odražava najviše međunarodne standarde daleko najbolje u regionu i u skladu sa najboljim u Evropi. 

„Smanjenje broja zaostalih nerješenih krivičnih i građanskih predmeta za više od 11 procenata za tri mjeseca, predstavlja dostignuće koje se ne može naglasiti. Ovim je Kosovo pošlo putem smanjivanja broja nerješenih predmeta u dvije godine, čime učinak kosovskog pravosuđa prednjači ispred njegovih susjeda“, kazao je američki ambasador. 

Kroz USAID-ov program za podršku pravosuđu na Kosovu renovirano je 10 sudova na Kosovu. Tri miliona dolara uloženo je u sudove u Prištini, Mitrovici, Đakovici, Kamenici, Gnjilanu, Prizrenu, Peći, Srbici i Uroševcu.