U Skupštini Kosova u ponedjeljak su poslanici pokreta „Samoopredjeljenje“ Visar Ymeri i Albin Kurti obznanili ugovor između Vlade Kosova i američko-turskog konzorcijuma „Behtel-Enka“.

Njima je ovaj ugovor prije nekoiliko dana dostavila nepoznata osoba. Poslanici „Samoopredjeljenja“  su izjavili da osjećaju moralnu obavezu da ovaj ugovor, kojeg je skrivala Vlada Kosova pokažu javnosti.

Stručnjaci „Samoopredjeljenja“ su analizirali detalje ugovora i nakon toga održali konferenciju za medije. 

„Pokret Samoopredjeljenje je na nacionalnom putu i zato želimo da sve što se odnosi na nacionalne interese treba da bude potpuno transparentno“, kazao je Kurti. 

Prošle nedjelje, na sjednici Parlamenta, pokret „Samoopredjeljenje“ je zatražio od Vlade Kosova da javno objavi ovaj ugovor, dok je premijer Thaçi saopštio samo da je cijena ugovora oko 700 miliona eura.

S druge strane poslije podne su sa konkretnim dokazima izišli Shpend Ahmeti i Besnik Bislimi. Oni su izjavili da prve istrage ovog ugovora dokazuju da su uslovi neprihvatljivi i kompletan rizičan transfer po Vladu Kosova dok još rizičnije je da nigdje nema cjelokupne cijene ugovora.

"Među pronađenim podacima u ugovoru vide se i automatske isplate koje se daju Bechtel-Enki za prenos mašina na Kosovu, za održavanje mašina, njihovo vraćanje u zemlju porijekla, ali i za povratak stranih radnika stacioniranih na Kosovu", rekao je Ahmeti, i nastavio "skandalozan je i zahtjev za plaćanje eventualnih koperanata, Behtel-Enki bis e posebno plaćala provizija od 8 posto, baš kao i previsoka kamatna stopa u slučaju kašnjenja sa isplatom".

Samoopredjeljenje tvrdi da su "najveće povrede ugovora zabilježene u cijenama po jedinicama u slučaju betona, pijeska ili šljunka, predviđene su cijene i po nekoliko puta veća od tržišnih u regiji. Pijesak se plaća po 28 eura, dok je cijena na tržištu 10-13 eura, betons e plaća po cijeni od oko 180 eura, dok je cijena na tržištu 75 eura".



/indeksonline/video:Vetevendosje