Samo nedjelju dana do sto dana rada Vlade „Thaçi 2“, period koji se smatra kao „vaga“ za provjeru rada ili nerada izvršne vlasti, lideri opozicionih partija i politički analitičari ocijenjuju da tromjesečni rad Vlade karakterišu sami neuspjesi, piše list „Zëri“.

Razgovori sa Srbijom bez jasnog dnevnog reda i netransparentnost o ovom procesu, zatim vanjska politika bez vidljivih rezultata, slab privredni razvoj i ne uspostavljanje vlasti na sjeveru zemlje, smatraju se kao glavne tačke koje pokazuju izvanredne neuspjehe aktuelne Vlade kojom rukovodi premijer Hashim Thaçi.

Dok članovi političkih subjekata, koji od ukupnog broja poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova gotovo da su koliko i poslanici partija koje sačinjavaju Vladu, svaki potez Vlade tretiraju kao neuspjeh, lideri izvršne vlasti radije će sačekati još sedam do osam dana, a nakon toga ponuditi svoju verziju upravljanja u prvih 100 dana.

Jedina osoba koja u ime Vlade razgovara sa novinarima, zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi izjavio je listu „Zëri“ da ne može prejudicirati rad Vlade u prvih sto dana dok taj period tačno ne završi.