Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Feith, čiji je zadatak primjena plana Martyja Ahtisaarija o nadgledanoj kosovskoj nezavisnosti, a koji je donedavno u Prištini istovremeno obavljao i dužnost specijalnog predstavnika Evropske unije ocijenio je  da je prošlonedjeljna posjeta šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića glavnom gradu Kosova „pozitivan razvoj događaja koji doprinosi razumijevanju i komunikaciji između Prištine i Beograda.

U intervjuu za beogradske novine „Danas“ , imajući u vidu sve češće beogradske „signale“, o podjeli Kosova, Feith je kazao da se Kancelarija civilnog predstavnika i države članice Međunarodne upravljačke grupe zalažu se za teritorijalni integritet Kosova.

Feith smatra da rješenje za sjever treba da se zasniva na tri načela: sjever treba da ostane na Kosovu, ne smije biti nasilja i na tom prostoru ne treba da postoji zamrznut konflikt.

„Smatramo da na sjevernom Kosovu fokus treba da se stavi na ljude koji žive tamo. Neophodni su dalji napori kako bi se poboljšao njihov život jačanjem vladavine zakona i sprovođenjem decentralizacije“, kazao je Feith.