Predsjednik Partije za demokratsko djelovanje, sa juga Srbije, Riza Halimi kaže da ideja o podjeli Kosova nije dobra, te da se mora naći bilo koje drugo rješenje.

Halimi smatra da bi to donijelo nove sukobe i dodao da se treba sjetiti iskustva sa tragičnim eksperimentima prekrajanja granica i podjela tokom devedesetih.

S druge strane, direktor Građanske inicijative Miljenko Dereta objašnjava da ta ideja ima zagovornike na svim stranama, ali da je ona apsolutno neizvodljiva.

"To je samo pomjeranje granica konflikta sa onoga što je sada demarkaciona linija sjevernije ili južno", naveo je Dereta. On je rekao i da to otvara pitanje juga Srbije i opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, i razmjene teritorija i ljudi."

"To je veoma rizičan poduhvat i to nije poduhvat 21. vijeka", kazao je Dereta.

Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je izjavom za prištinski list "Zëri" pokrenu diskusije o podjeli Kosova, ranije danas precizirao je da njegovo mišljenje o razgraničenju srpskih od albanskih sredina na Kosovu predstavlja njegovu ličnu ideju, a ne zvaničan stav.