Bez obzira na obećanja domaćih zvaničnika, radnici u javnom sektoru neće dobiti retroaktivno povećanje plata za januar i februar ove godine. Ministar Finansija, Bedri Hamza je 1. februara ove godine izjavio da će plate za januar za radnike koji se isplaćuju iz budžeta biti samo predujam, koji će biti dopunjen povećanjem od 30 do 50 posto nakon usvajanja budžeta.

Na konferenciji za medije, Hamza je upozorio da na Kosovo sutra dolazi ekipa MMF-a kako bi raspravljali o raspodjeli budžeta za ovu godinu.

"Ponavljam, to je samo predujam, koja će biti ispunjena retroaktivno u slučaju prihvatanja zakona o budžetu od strane Skupštine Republike Kosova", rekao je Hamza, prenosi RTK.

Na pitanje novinara o prethodnim obećanjima, ministar Hamza odbio je govoriti za prvi mjesec ove godine, ali je naglasio da su će plate biti isplaćivane sa povećanjem.

"Nisam čuo da je bilo obećanja. Zakon o budžetu je odobren krajem marta. Ja lično sam izašao i rekao sam da će biti povećanje i sretan sam, veoma sam sretan što je došlo do povećanja plata, nije bilo lako. Isplata plata će se nastaviti sa povećanjem", rekao je Hamza.

Ministar financija, Bedri Hamza je rekao da sa misijom MMF-a je bilo usklađivanja pozicija za veliki dio budžeta za 2011. godinu.

"Što se tiče pitanje plata mi smo imali usklađivanje pozicija, nismo imali harmonizacije, razgovarali smo i u Washinghtonu povodom ovog pitanja. Očekujemo da će sutra početi posjeta misije MMF-a na Kosovu i da ćemo opet diskutovati o trendovima, cjelokupnom ekonomskom ambijentu ali tema razgovora će biti i pitanje budžeta za 2011. godinu i njegovo izvršavanje", rekao je Hamza.

Ministar Hamza je rekao da tokom perioda januara-*marta ove godine je bilo povećanja prihoda koji se administriraju od Carine za 19 posto, a onima koji se administriraju od ATK-a za 18 posto.