Šefica prištinskog tima za razgovore sa Beogradom Edita Tahiri ocjenila je da se Srbija trudi da izmjeni karakter razgovora sa prištinskim zvaničnicima.

Kako prenosi list "Koha ditore", Edita Tahiri je tu ocjenu izrekla nakon posljednjih izjava šefa beogradskog tima Borislava Stefanovića, navodeći da one ne doprinose razgovorima "dvije države".

Njoj je posebno zasmetao Stefanovićev stav da kosovska strana nema smjelosti da izađe sa konkretnim prijedlozima.

"Evidentno je da njihova takozvana nezavisnost ne funkcioniše, nasuprot podrške najvećih svijetskih sila", rekao je Stefanović.

Edita Tahiri je ocjenila da ta izjava ne koristi dijalogu.

"Ja ovo ocjenjujem kao pokušaj da se promjeni karakter dijaloga, da se da politička dimenzija, pošto su vlade Kosova i Srbije prihvatile da se u Briselu razgovara samo o tehničkim pitanjima", kazala je ona.

Edita Tahiri je navela da delegacija Kosova stalno prijedlaže rješenja u skladu sa Ustavom Kosova i evroatlantskim principima i da je fokusirana na agendu dijaloga, koja je usredsređena na tehnička pitanja. Prema njenim riječima, beogradska strana ima tendenciju da se izbjegne zvanična agenda i pokušava da nametne političke teme.