Kosovska policija je izvšila zamjenu komandira svih policijskih stanica na sjeveru Kosova. U pitanju je reforma od koje se očekuje smanjenje kriminalnih aktivnosti u ovom dijelu, smatra ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi.

Rexhepi je za medije rekao da će se promjene u policiji obaviti, ne samo na sjeveru, već i u ostalim regionima.

“Radi se o reformama koje su u policiji počele od najviše instance. Svi oni komandanti koji su duže bili na istoj poziciji biće zamijenjeni jer uvijek postoji mogućnost da su oni povezani sa raznim grupama. Mislim da će ovo osveženje u policiji doprinijeti boljem radu”.

Promjene u policiji na sjeveru Kosova uključuju i komandire na administrativnim prelazima kod Jarinja i Brnjaka, a ostali dio plana predviđa povećane patrole i racije u južnom i sjevernom dijelu Mitrovice.

Rexhepi očekuje da će stepen korupcije i nelegalnih aktivnosti na sjeveru Kosova biti smanjen time što će na prelazima biti novi ljudi.

“Ja se nadam da će promjene pozitivno djelovati, ali ne gajim iluzije da će se sa tim prekinuti, ali će se smanjiti. Ima i drugih mjera koje sa EULEX-om trebamo da primjenjujemo u slučajevima krijumčarenja i ostalih kriminalnih aktivnosti.
 
Iako su se u posljednje vrijeme od Rexhepija čule kritike na račun EULEX-a, ove promjene u policiji izvršene su u saradnji sa tom misijom.

“Administrativni dio je ekskluzivno pravo policije, dok na  operativni dio ima uticaj i EULEX. Mi smo ih informisali o akciji i oni su se saglasili, ali je to ipak nadliježnost policije.”

Ministar policije Kosova potvrdio je da su promjene već izvršene u policijskim stanicama u Zvečanu, Zubinom Potoku, sjevernog dijela Mitrovice i Leposaviću.